VILÁGON EGYEDÜLÁLLÓ

Hévízi tó

Több, mint 20 ezer évvel ezelőtt a természet olyan kinccsel ajándékozta meg településünket, mely egyedülálló a világon. Hévíz zöld szíve, a 4,4 hektáros tó a Föld legnagyobb területű, fürdésre is alkalmas melegvízű gyógytava.

Ezt a kincset, s vele együtt az egészség élményét osztjuk meg valamennyi látogatónkkal. 200 éves tapasztalatokra épül a gyógyászati tevékenység, s nem csoda, hogy épp Hévízen született meg a ma már világszerte alkalmazott súlyfürdő.
Hévízi tó

A Hévízi-tó különleges élővilága

A Hévízi-tó igen különleges, hiszen vize egyedülállóan meleg, valamint gyógyhatással is bír. Európában ez a legnagyobb kiterjedésű, ilyen tulajdonságokkal bíró tó, ennélfogva élővilága is unikumnak számít térségünkben. A tőzegmedrű Hévízi-tó több, mint 4 hektáron terül el, így páratlan és nagyszámú élővilágot tudhat magáénak.

A jellegzetes, gyönyörű kék, fehér és rózsaszín tündérrózsákat mindenki ismeri, de tekintsünk mélyebbre, a tó vizébe! Élnek itt szép díszhalak, halak, amelyek a meleg vízben is jól érzik magukat, így például találkozhatunk hévízi vadponttyal, szúnyogirtó fogasponttyal, de naphallal és ezüstkárásszal is. Érdekesség, hogy csak itt fordul elő egy a tóban honos baktériumfaj is, egy zöldmoszatféle.

A tó körül is nyüzsög az élet, hiszen szép számmal élnek itt vizet kedvelő rágcsálók, mint a vízi pockok és vízi cickányok, de lehet látni csendesebb időszakban tavi vagy akár alpesi denevéreket is. Természetesen nem hiányoznak a vízi madarak sem, a Hévízi-tó élővilágát gazdagítják kárókatonák, szürke gémek, hattyúk, de tiszteletét teszi a szárcsa és a kis vöcsök is. Ha éberen figyelünk, a meleg vízből előbukkannak a fejüket nyújtogató mocsári teknősök, sőt ékszerteknősök is.


Csodás képek egyedülálló tavunkról


Kutyával érkezem

This will close in 0 seconds